cropped-oog (1).jpg

Basis Introductiecursus 'Ont-moet het paard'.

Basis-introductiecursus Ont-moet het paard voor volwassenen.

Ben je net als ik nieuwsgierig naar het wezen ‘paard’? En heb je deze ervaring nog niet beleefd? Dan is deze introductiecursus echt iets voor jou!

Paarden boeien mij al mijn hele leven en gaandeweg heb ik ervaren dat zij door elk masker heen kijken, verdriet herkennen maar ook moedeloosheid, angst, onzekerheid innerlijke kracht, rust en vreugde. Op alle emoties reageert het paard. In de omgang dwingen paarden ons duidelijk te zijn. Deze eigenschap ben ik gaan waarderen: zij maken dat je in hun nabijheid met twee voeten op de grond moet staan, alert moet zijn.

Als je met een paard iets wil bereiken moet je je afstemmen op de werkelijkheid, in het hier en nu. Zo blijf je vaste grond onder de voeten voelen want het paard helpt je te gronden, te aarden.

Deze basis-introductie cursus bestaat uit diverse delen:

  • Kennismaking met het paard: je kiest het paard dat je het meest aanspreekt. Daarmee gaan we aan de slag.
  • Verzorging: je gaat zien wat belangrijk is voordat je met een paard aan het werk kunt gaan. Signalen leren herkennen over zijn welzijn.
  • Grondwerk: binnen een veilige ruimte ga je vanaf de grond, dus niet op het paard, aan het werk. Je werkt voornamelijk met je lichaam. Je gaat ervaren hoe je je energie inzet om het paard in beweging te krijgen of juist te laten stoppen. Of laten draven en zelfs galopperen. Hierdoor ga jij wennen aan het paard en niet onbelangrijk: het paard aan jou. Met de juiste begeleiding van Nell zul je merken hoe leuk het is om met zo’n groot, krachtig dier te spelen. De diepe verbondenheid tussen jou en het paard zorgen voor veel geluksmomentjes.
  • Leiden en volgen: in de vorige oefening heb je de verbondenheid gevoeld met het paard en is deze helemaal op jou afgestemd. Een logische volgende stap is dan leiden en volgen. Het paard en jij bouwen steeds meer vertrouwen op en zo kunnen we de natuur in om eventuele obstakels te gaan overwinnen.
  • Rijden: na voorafgaande oefeningen kun je kiezen om te gaan rijden op het dier waarmee je een band hebt opgebouwd. Dit is helemaal vrijblijvend en in overleg met Nell. Je kunt kiezen voor lekker stappen in de ruige natuur van ons achterland of juist in een hoger tempo over onze spannende, smalle paden.
  • Koetsentocht: Met plezier trekken onze 2 stoere paarden ons karretje kris kras door de natuur of door het dorp.
  • Zelfs bij maanlicht is dit een mogelijkheid!

Aan het einde van deze cursus heb je midden in de natuur van deze mooie plek, in het licht en de zon, even kunnen snuiven aan wat paarden zo bijzonder maakt: hun trouw en loyaliteit, ja zelfs hun speelsheid. Misschien wil je je verder oriënteren op paardrijlessen. In elk geval neem je veel dierbare ervaringen mee.